Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1977 και περιελάμβανε τους Σαρακατσάνους όλου του Νομού Κιλκίς μέχρι το 1983 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Τα Σταυραδέρφια».

Το 1989 ο Σύλλογος απέκτησε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 35, μετά από έρανο και διάθεση ημερολογίου στους Σαρακατσάνους και φίλους του συλλόγου όλου του νομού αλλά και γειτονικών νομών.

Το 1989, επίσης, πραγματοποιήθηκε τροποποίηση του καταστατικού σε θέματα που αναφέρονταν στις εγγραφές , διαγραφές μελών, στις συνδρομές μελών και στον χρόνο των εκλογών. Η ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευση γίνεται κάθε Οκτώβριο και εκλέγεται 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 3μελής Εξελεγκτική Επιτροπή.

Ο Σύλλογός μας από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του διατηρεί τμήματα εκμάθησης σαρακατσάνικων τραγουδιών και χορών με μικρό, μεσαίο και μεγάλο χορευτικό. Τα τμήματα του χορευτικού εμφανίζονται στον καθιερωμένο χορό που διοργανώνει ετησίως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Επίσης, με τα χορευτικά μας συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως η ετήσια εμποροπανήγυρη του Δήμου Κιλκίς, οι παρελάσεις της πόλης αλλά και κάποια φεστιβάλ πολιτιστικού περιεχομένου.

Έχουμε λάβει μέρος σε πολλά Πανελλαδικά Ανταμώματα στο Περτούλι Τρικάλων και ήμασταν από τους πρωτεργάτες Συλλόγους στην πραγματοποίηση του Ανταμώματος Συλλόγων Σαρακατσάνων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε γενικές γραμμές, ο Σύλλογος μας έχει να επιδείξει μία πολυποίκιλη και σημαντική δράση στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας.