Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 διεξήχθησαν οι κύριες εργασίες του Συνεδρίου. Τους συνέδρους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς Ντέντα Αργυρώ η οποία τόνισε, ότι είναι πρόκληση για ένα σύλλογο και κορυφαία δράση του, η διοργάνωση μιας εκδήλωσης, αυτού του επιπέδου, δίνοντας υπεραξία στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού. Υπερτόνισε επίσης το σημαντικότατο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τον τόπο αλλά και για τον σύλλογο, εφόσον για πρώτη φορά διοργανώνεται από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς το Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο των Σαρακατσαναίων.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Γεώργιος, τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών, λόγω των ερεθισμάτων, που θα δοθούν ώστε να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά». Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι ειδικά το συγκεκριμένο Συνέδριο που είναι αφιερωμένο στην νέα γενιά παρουσιάζει δημιουργικές προτάσεις που μπορούν να υιοθευηθούν από τους πολιτιστικούς συλλόγους ώστε να προσεγγίσουν και να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους.

Την επίσημη έναρξη έκανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,  παρουσία πολλών επίσημων προσκεκλημένων.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από εκπροσώπους διαφόρων Συλλόγων με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία για την λειτουργία των Συλλόγων και γενικότερα την διατήρηση και διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης.

Οι θεματικές ενότητες των εισηγήσεων είναι:

  • Τρόπος λειτουργίας  Συλλόγων και Π.Ο.Σ.Σ
  • Η Νεολαία και η Παράδοση
  • Καινοτόμες δράσεις από τους Συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ
  • Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων και Περιφερειακά Ανταμώματα

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με Παρεμβάσεις-Ερωτήσεις-Ελεύθερο βήμα  και Ψήφισμα Συμπερασμάτων 24ου Πανελληνίου Οργανωτικού Συνεδρίου.

Επίσης, το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε και ο καθιερωμένος ετήσιος χορός του Συλλόγου μας.